Redactie en medewerkers van 'blokfluitist'

 

Van links naar rechts: Sarah, Tom, Bernadette, Thijs, María, Anton, Stephanie

Redactie

María Martínez Ayerza is fervent vertolker van ensemble- en kamermuziek. Zij is medeoprichter van het blokfluitkwintet Seldom Sene en maakt deel uit van de artistieke leiding van The Royal Wind Music. Met deze gezelschappen heeft ze veel cd’s opgenomen en in heel Europa, de Verenigde Staten, Mexico en Taiwan opgetreden. María is mede-initiator van de tweejaarlijkse Open Recorder Days Amsterdam, die honderden blokfluitspelers van over de hele wereld samenbrengt. Sinds 2014 is zij hoofdredacteur van 'blokfluitist'. Zij doceert aan het Royal College of Music (Londen), geeft regelmatig cursussen en masterclasses en presenteert wekelijks met Hester Groenleer advies voor amateurmusici via het YouTube-kanaal Consort Counsellors.

Eline Accoe studeerde muziekeducatie aan Luca School of Arts, Campus Lemmens te Leuven (B). Verder volgde ze aan Luca School of Arts> lessen blokfluit bij Bart Spanhove en Bart Coen. In 2018 studeerde ze aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag (NL) bij Reine-Marie Verhagen in het kader van het Erasmus+ programma. Muziekeduactie combineert haar twee passies: muziek en lesgeven. Als muzikant heeft Eline passie voor blokfluit en oude muziek. Als pedagoog streeft ze er naar een leeromgeving te creëren waarin iedereen kan genieten van de verbindende kracht van muziek. Sinds 2019 organiseert Eline blokfluitorkestdagen voor jongeren onder de naam Young Air-Force. Ze geeft Muziekinitiatie, Muzikale en Culturele Vorming (MCV) en Groepsmusiceren in het deeltijds kunstonderwijs in Meise en Lebbeke (BE). Daarnaast is Eline medeorganisator van de Blokfluitdagen in Mechelen (BE) en geeft ze ensemble op de zomercursus Flutomanie (NL).

Tom Beets is blokfluitist en gambist. Hij was van 2009 tot 2018 speler en manager van het Flanders Recorder Quartet. Hij was eerder lid van de ensembles Sarada en Capilla Flamenca, en hoort nu als blokfluitist en gambist bij de vaste kern van Currende, Mezzaluna en The Viol Society. Tom geeft lessen in Vlaanderen en is vast docent bij verscheidene cursussen en instellingen in Nederland, Duitsland, Engeland, Schotland en Amerika. Hij is organisator van de Blokfluitdagen in Mechelen en artistiek directeur van de Recorder Summer School in Engeland. Binnen ‘blokfluitist’ neemt Tom de financiën, abonnementswerving en advertenties voor zijn rekening.

Stephanie Brandt studeerde blokfluit, pedagogiek en kamermuziek aan het Conservatorium van Amsterdam en onderwijskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds haar studietijd maakt(e) Stephanie deel uit van ensembles zoals The Royal Wind Music, ÆroDynamic en Seldom Sene, waarmee ze tal van cd’s en opnames voor radio en tv maakte. Ze is blokfluitdocente bij het CKV Almere en is daar, naast haar reguliere lessen, ook betrokken bij de talentenklas en bij workshops met theater of elektronica. Haar bijzondere interesse gaat uit naar de bijdrage van kunst en muziek aan de cognitieve vorming van leerlingen.

Kristy van Dijk (*1994) is een veelzijdige blokfluitiste, die zich zowel met oude als nieuwe muziek bezighoudt. Zij startte met het bespelen van de blokfluit op vijfjarige leeftijd. Momenteel studeert zij haar master aan het conservatorium van Amsterdam bij hoofdvakdocent Jorge Isaac, en krijgt ook les van o.a. María Martínez Ayerza, Hester Groenleer en Erik Bosgraaf. Kristy speelt in verschillende ensembles, waaronder The Royal Wind Music: een uniek ensemble van elf blokfluitisten, gespecialiseerd in muziek uit de gouden eeuw van de polyfonie (1520-1640). Ook maakt zij deel uit van Duo PK dat zij vormt samen met blokfluitist Paul Schauenburg. Zij focussen zich op nieuwe/experimentele muziek, en combineren allerlei soorten blokfluiten graag met elektronische muziek. Daarnaast geeft Kristy blokfluitles in haar lespraktijk aan huis, en binnen het Collectief Muziekonderwijs Abcoude. Zij geeft hier met veel passie les aan leerlingen van alle niveaus en alle leeftijden.

Bernadette Pollen studeerde blokfluit bij Willem Bremer en Onderwijskunde aan de Universiteit van Leiden. Zij werkt als blokfluitdocent in Leiderdorp en aan de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Voor de Vereniging Huismuziek Den Haag/Leiden leidt ze een ensemble. Als onderwijskundige is ze betrokken bij verschillende projecten in de regio Zuid-Holland.

Medewerkers:

Vormgever

Anton van Woerkom is amateurblokfluitspeler en speelde jarenlang in het ensemble En Bloc uit Houten en in het Fries Blokfluitorkest van Dinie Goedhart. Daarnaast was hij een aantal jaren mede-organisator van de Utrechtse Blokfluitorkestdagen in Midden-Nederland. Hij zorgde voor de vormgeving en voor het drukken van het tijdschrift van ERTA en is nu bij 'blokfluitist' vanaf het allereerste nummer voor dezelfde zaken verantwoordelijk. In 1999 startte hij met de Nederlandse Blokfluitpagina en sindsdien probeert hij die zo actueel mogelijk bij te houden.

Taaladviezen

Thijs Weststrate studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam en werkte lange tijd als leraar Nederlands in het voortgezet onderwijs. Als amateurblokfluitist was hij vanaf 2001 tot en met 2014 mede-organisator van de Blokfluitdagen te Mechelen (België). Als vertaler en redacteur werkte hij mee aan tekstboekjes bij cd's van bevriende musici en aan de programmaboeken van Open Recorder Days Amsterdam.